TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU
Madde 2-Türk Tabipleri Birligi; Tabip odalari, Merkez Konseyi, Yüksek Haysiyet Divani ve Büyük Kongreden ibaret tesekküllerin bütünüdür. Bu birlik hükmi sahsiyeti haiz bir tesekküldür.
Madde 3-(Degisik: 08.01.1985 - 3144 s.Y.m.2; Degisik birinci fikra:18.06.1997-4276 s. Y. m.9) Türk Tabipleri Birligi ve tabip odalari, kurulus amaçlari disinda faaliyette bulunamazlar.
Birlik ve odalar protokol kurallarina göre resmi törenlere katilir, amacina uygun islerde kullanilmak üzere tasinir ve tasinmaz mal edinebilir, lokal, misafirhane ve benzeri sosyal amaçli tesisler açabilir.
Madde 4-Birlik, asagida yazili hizmetleri yapmakla mükelleftir:
a)Halk sagligina ve hastalara fedakârlik ve feragatle hizmeti ideal bilen meslek geleneklerini muhafaza ve gelistirmeye çalismak,
b)Azalarinin maddi ve manevi hak ve menfaatlerini korumak ve bunlari halkin ve Devletin menfaati ile en iyi bir sekilde denklestirmeye çalismak,
c)Halkin sagligini korumaya, azalarini muayyen refah seviyesine ulastiracak gerekli is sahalari bulmaya, Is Kanunu ile sosyal kanunlarin ve bunlara bagli nizamname ve talimatname hükümlerinin tatbikatinda meslek ve meslektaslarin hak ve menfaatlerini korumaya ve her türlü is tevziinin âdilâne bir surette düzenlenmesine çalismak,
d)Halk sagligi ve tip meslekleri ile ilgili meseleler için resmi makamlarla karsilikli isbirligi yapmak,
e)Halk sagligini ve tip meslekini ilgilendiren islerde resmi makamlardan yardim saglamak.
Madde 5-(Degisik: 11.12.1957 - 6909 s. Y. m.1) (Degisik Birinci ve Ikinci Fikra: 07.06.1985 - 3224 s. Y. m.49)1: Özel kurum ve isyeri tabipleri;çalistiklari yerlerin saglik hizmetlerinin baska bir yerde ikinci bir görev yapmalarina elverisli bulundugu tabip odalari idare heyetince kabul edilmedikçe her ne suretle olursa olsun, diger bir kurum ve isyerinin tabipligini alamazlar.
Kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerine ait kadrolarda çalisan tabiplere kurumlarinca verilecek ikinci görevler bu hükmün disindadir.
Tabip odalari idare heyetleri; tâyin hususunda vâki müracaatlari, is hacmi vazifenin tabipler arasinda âdilâne bir surette tevzii, hizmetin iyi yapilmasi ve benzeri sebepler dairesinde tetkik eder ve esbabi mucibeli bir karara baglar.
(Degisik Fikra: 07.06.1985 - 3224 s. Y. m.49) Gerek tabipler ve gerekse bunlari istihdam eden bilumum daire, müessese ve isyerleri, tayin, nakil, isten ayrilma ve sair suretlerle hasil olan degisiklikleri en geç 15 gün zarfinda mahalli tabip odalarina bildirmeye mecburdurlar.
Madde 6-(Degisik: 08.01.1985-3144/4. md)2 :
(Degisik fikra: 5477 sayili Kanun m.1 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Hudutlari içinde tabip odalarina kayitli en az yüz tabip bulunan her ilde tabip odasi kurulur.
(Degisik fikra: 07.06.1985-3224/50. md)Hudutlarin içinde oda kurmak için yeter sayida tabip bulunmayan illerdeki tabiplerin hangi illerdeki tabiplerle birlestirilerek yeni bir oda kurulacagi ve merkezinin hangi il olacagi veya bu gibi illerdeki tabiplerin hangi il tabip odalarina baglanacagi; memleketin cografi ve ulasim durumlari ile tabiplerin toplu olarak bulunduklari iller gözönüne alinarak Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyinin önerisi üzerine Büyük Kongrece kararlastirilir.
Odalar, kuruluslarini Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyi araciligi ile Saglik ve Sosyal Yardim Bakanligina bildirmekle tüzelkisilik kazanirlar. Yeni kurulan odalar en geç üç ay içinde organ seçimini yaparlar. Bu seçim, odanin kuruldugu yilin bu Kanunda yazili ayinda yapilmis sayilir ve kanuni süreler buna göre hesaplanir.
Madde 7-(Degisik: 08.01.1985-3144 /5. md): (Degisik Fikra: 07.06.1985-3224/51 md): Bir tabip odasi sinirlari içinde sanatini serbest olarak icra eden tabipler bir ay içinde o il veya bölge tabip odasina üye olmak ve üyelik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
Mesleklerini serbest olarak icra etmeksizin kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerinde asli ve sürekli görevlerde çalisanlar ile herhangi bir sebeple meslegini icra etmeyenler tabip odalarina üye olabilirler.
Özel kanunlarinda üye olamayacaklarina dair hüküm bulunanlardan mesleklerini serbest olarak da icra edenler; mesleki hak, yetki, disiplin ve sorumluluk bakimindan bu Kanun hükümlerine tâbidirler.
Madde 8- (Degisik madde: 5477 sayili Kanun m.2 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Tabip odalarinin gelirleri sunlardir:
a) Odaya giris ücretleri ve üye aidatlari.
b) Egitim, kültürel ve sosyal faaliyetlerden elde edilecek gelirler.
c) Disiplin kurullarinca verilip kesinlesen para cezalari.
d) Basili belgelerden ve yayinlardan elde edilecek gelirler.
e) Görevleri içine giren onaylamalardan alinacak ücretler.
f) Bagis ve yardimlar.
g) Gerektiginde Merkez Konseyince yapilacak yardimlar.
h) Çesitli gelirler.
Odaya kayit ücreti ve yillik aidat miktari, 30 YTL'den az, 150 YTL'den fazla olmamak kaydiyla, ödenecegi tarihle birlikte Büyük Kongrece tespit edilir.
Bu miktarlar her yil 213 sayili Vergi Usul Kanununun 298 inci maddesi uyarinca belirlenen yeniden degerleme oranina göre artirilir.
Üyenin bir odadan baska bir odaya naklinde, odaya kayit ücreti ve üye aidati yeniden alinmaz.
Egitim, kültür, basili belgeler ve onaylardan alinacak ücretlerin tarifeleri Büyük Kongrece belirlenir.
Madde 9-Idare Heyeti, hastalik, ihtiyarlik veya yoksulluk dolayisiyla aidatini veremeyecek durumda olan oda mensuplarindan geçici veya sürekli olarak aidat almamaya karar verebilir.
Madde 10-(Degisik madde: 5477 sayili Kanun m.3 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Oda gelirleri tahsilatinin % 10'u, Türk Tabipleri Birligine harcanmak üzere, Merkez Konseyine gönderilir.
TABIP ODALARI ORGANLARI
Madde 11-Tabip odalari; Umumi Heyet, Idare Heyeti ve Haysiyet Divanindan tesekkül eder.
UMUMI HEYET
Madde 12-Umumi Heyet, Odalara kayitli azalarin toplanmasi ile tesekkül eder.
Madde 13-(Degisik: 08.01.1985 - 3144/7. md.)Genel Kurul yilda bir defa Nisan ayinda toplanir. Bu toplantilar üye tam sayisinin salt çogunlugunun katilmasiyla yapilir. Seçimle ilgili Genel Kurul toplantilarina oda üyelerini katilmalari zorunlu olup, geçerli bir mazereti olmaksizin katilmayanlar ile oy kullanmayanlar o yilki en yüksek yillik üye aidati kadar para cezasi ile cezalandirilirlar.
Madde 14-(Degisik: 08.01.1985 - 3144/8. md.) Oda idare heyetince üyeler; seçim yapilacak genel kurul toplantisina bir günlük gazetede on bes gün önce ilân verilmek suretiyle ve ayrica yazi ile çagrilirlar. Çagri mektubunun toplanti gününden en az yirmi gün önce taahhütlü olarak postaya verilmis veya üyeye tevdi edilmis olmasi gereklidir. Seçimi gerektirmeyen olagan ve olaganüstü toplantilarda gazete ilâni yeterlidir. Ilanda toplantinin yeri, günü ve saati ile gündemi ve ilk toplantida yeterli çogunluk olmadigi takdirde yapilacak ikinci toplantinin yeri, günü ve saati de yazilir.
Madde 15-Umumi Heyet toplantilarinda evvelce bildirilen gündemdeki mevzular müzakere edilir. Su kadar ki, azalardan bir veya bir kaçinin imzasi ile müzakeresi teklif edilen bir mevzu umumi heyetin ekseriyeti tarafindan kabul edilirse gündeme eklenir.
Madde 16-Umumi Heyet toplantisini idare heyeti reisi açtiktan sonra bir reis, bir reis vekili ve iki katip seçilir. Umumi heyette kararlar ekseriyetle verilir.
Madde 17-Umumi Heyetin vazifeleri sunlardir:
I-Idare heyetinin yillik çalisma raporunu ve murakiplarin raporunu incelemek,
II-Idare Heyetinin bilânçosunu tetkik ve kabulü halinde ibra etmek,
III-Bütçeyi tasdik etmek,
IV-Idare Heyetince teklif edilen mevzulari müzakere etmek,
V-Idare Heyeti azalarini seçmek,
VI-Büyük kongreye gidecek asil ve yedek temsilcileri seçmek,
VII-Üç hesap murakibini seçmek,
VIII-Haysiyet Divani azalarini seçmek.
IDARE HEYETI
Madde 18-(Degisik: 11.02.1957-6909/1. md) (Degisik Fikra: 07.06.1985 3224/52. md) Tabip odalari idare heyeti âzasi, odalara kayitli bulunan tabipler arasindan umumi heyetçe gizli reyle seçilir1.
Idare heyeti seçiminde, asil ve yedek azalik için yalniz bir namzet listesi kullanir.
Seçim neticesinde en çok rey alanlardan 19 uncu maddeye tevfikan seçilmesi icabeden asil âza adedi kadari, aldiklari rey sirasina göre asil âzaliga ve geri kalanlardan yedek âza adedi kadari da, yedek âzaliga seçilmis sayilirlar. Reylerde müsavat halinde namzetler arasinda kur'a çekilir.
(4,5,6. Fikralar:08.01.1985-3144/14.Md. ile yürürlükten kaldirilmistir)
Madde 19-Aza sayisi bes yüze kadar olan tabip odalarinin idare heyeti bes asil, bes yedek, bes yüzden fazla olanlarda yedi asil, yedi yedek azadan tesekkül eder.
(Ikinci Fikra: 07.06.1985-3224 /53. Md. ile yürürlükten kaldirilmistir)
Madde 20-Idare Heyetinin müddeti iki yildir. Iki devre üst üste seçilen azalar, aradan bir devre geçmedikçe yeniden seçilemezler.
Bu devre içinde asil azaliklardan açilan yerlere meslege göre en çok rey alan yedek âza getirilir.
Madde 21-Idare Heyetine seçilebilmek için yurt içinde en az bes yil meslekte çalismis olmak sarttir.
Madde 22-Haklarinda sanat icrasindan muvakkaten meni karari Yüksek Haysiyet Divaninca tasdik edilmis olanlarla, mesleki veya haysiyeti ihlâl edici bir suç dolayisiyla, mahkemelerce hürriyeti tahdit eden bir ceza veya sanati icradan muvakkaten meni ile mahkum edilenler, hükmün katilesmesinden baslamak üzere iki yil idare heyetlerine âza seçilemezler ve bu seçimlere katilamazlar.
Madde 23-22 inci maddede yazili cezalara çarptirilmis olan idare heyeti âzalari âzaliktan düserler ve hükmün katilestigi tarihten itibaren iki yil içinde seçilemezler ve seçimlere katilamazlar.
Madde 24-Idare Heyeti âzalari ilk toplantida kendi aralarinda gizli reyle bir reis, bir umumi katip, bir muhasip, bir de veznedar seçerler.
Reisin bulunmadigi zamanlarda odayi, umumi katip temsil eder.
Madde 25-Idare heyeti en az on bes günde bir toplanir. Üst üste üç belli toplantiya mazeretsiz olarak gelmeyen âza, istifa etmis sayilir. Idare heyetinin müzakereye baslayabilmesi için toplantida âzalardan yaridan bir fazlasinin bulunmasi sarttir. Reylerde müsavat halinde reisin katildigi taraf çokluk sayilir.
IDARE HEYETININ VAZIFELERI
Madde 26- Idare Heyeti her yil, odanin bilânçosunu, bütçesini hazirlayip, murakip raporlari ile birlikte Umumi Heyete sunar. Odanin umumi durumu ile muamele ve faaliyetleri hakkindaki raporunu Umumi Heyete okuyup ibrasini ister. Ibra edilmeyen Idare Heyeti düsmüs sayilir ve yeni Idare Heyeti seçilir. Bu suretle düsen Idare Heyeti âzalari aradan iki devre geçmedikçe Idare Heyetine tekrar seçilemezler.
Madde 27-Idare Heyeti yillik çalisma raporunun bir örnegini hemen merkez konseyine gönderir.
Madde 28-Idare Heyetinin diger vazifeleri sunlardir:
I-Sanat icrasi hakkindaki kanunlarin ve bunlarla ilgili mevzuatin geregi gibi uygulanmasina yardim etmek. Bu arada:
a)Oda âzalari ile hastalar arasinda aracilik yapmayi meslek edinenlerle oda âzalarinin isbirligi yapmasini,
b)Meslek mensuplari arasinda karsilikli gayrimesru menfaat saglanmasini,
c)Meslek âdabina uymayan ve tip mesleklerinin icrasina dair kanunun kabul ettigi çerçeve disinda tabela kullanilmasini,
d)Sinema, radyo, müstahdemler veya sair yazili ve sözlü vasitalarla reklâm yapilmasini,
Önlemek.
II-(Degisik paragraf: 5477 sayili Kanun m.4 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Tabip odalarinin veya birlik tesekküllerinden herhangi birisinin gösterecegi lüzum üzerine, muayene, ameliyat ve girisimsel islem ücretlerinin miktarlarini gösteren rehber tarifeler düzenlemek. Bu tarifeler Merkez Konseyince tasdik edildikten sonra Saglik Bakanligina bildirilir.
III-Oda âzalari arasinda, oda âzalari ile is verenler arazinda, oda âzalari ile hastalar ve hasta sahipleri arasinda çikabilecek ihtilâflari uzlastirmak veya icabinda hakem usulüne müracaat etmek. Bu maksatla:
a)Oda âzalari arasinda çikacak mesleki ihtilâflari, deontoloji bakimindan halletmek,
b)Oda âzalari ile is verenler arasinda çikabilecek ihtilâflari uzlastirmak, icabinda hakem usulüne müracaat etmek,
c)Oda âzalari ile hasta veya hasta sahipleri arasinda ücret veya tedavi ile ilgili çesitli ihtilâflari tip toplulugunun serefini esas tutarak, hastaligin önemine, tedavi ve hizmetin gerektirdigi çalismaya, hastanin ve oda âzasinin vaziyetlerine göre uzlastirma yolu ile halle çalismak veya hakem usulüne basvurmak.
IV-Azalarin daha yüksek bir meslek kültürüne erismeleri için:
a)Kütüphane açmaya çalismak,
b)Azalarin mesleki tekâmülleri için gerekli tesebbüslerde bulunmak ve bu hususun yerine getirilmesi için resmi ve hususi saglik tesekküllerinden faydalanmaya çalismak.
V)Azalari memleketin saglik meselelerini incelemeye ve bu hususta arastirmalar yapmaya tesvik etmek ve bunlardan çikacak sonuçlara göre ilgili saglik makamlarindan dileklerde bulunmak,
VI-Meslekin haysiyetini ve meslektaslarin hukuk ve menfaatlerini diger makamlar nezdinde savunmak,
VII-Lüzum görülecek yerlerde belirtilecek salahiyetler dairesinde temsilciler tayin etmek.
Madde 29-Idare Heyeti meslektaslar arasinda vukuuna her hangi bir suretle ittila hasil ettigi ihtilâflari hal ve telife çalisir ve icabinda tahkikatini tamamlayarak evrakini Haysiyet Divanina verir.
Madde 30-28 inci maddenin I ve III numarali fikralarin (a, b) ve ( c ) bentleri sümulüne giren hareketler Idare Heyetince hal ve tesviye edilemedigi takdirde meslek adabi ile bagdasmayan hallere kalkistiklari görülen meslek mensuplarinin deontolojiye veya amme hizmet veya selametine aykiri hareketleri, hadiseler ve delillerle tespit olunarak müdafaalari istenir.
Yapilan tebligata 15 gün içinde cevap vermeyen azalarin evraki dogrudan dogruya, cevap verenlerinki müdafaanameleri ile birlikte Haysiyet Divanina tevdi olunur.
HAYSIYET DIVANI
Madde 31-(Degisik: 07.06.1985-3224/55. md) Her tabip odasinda bir haysiyet divani bulunur. Divan 5 tabipten tesekkül eder. Müddeti 2 yildir.
Haysiyet divani âzasi odalara kayitli bulunan tabipler arasindan 5 asil ve 5 yedek olmak üzere 18 inci madde hükümlerine göre umumi heyet tarafindan gizli reyle seçilir1.
Asil azaliklardan açilan yerlere rey sirasina göre yedek âza getirilir.
Madde 32- Haysiyet Divanina seçilebilmek için yurt içinde en az 10 sene meslekte çalismis olmak sarttir. Bu vasiftaki azalarla heyet tamamlanamazsa yurt içinde en az 5 sene hizmet etmis bulunanlar da Haysiyet Divanina asil ve yedek âza seçilebilirler.
Madde 33-Idare Heyeti âzalari hakkinda tatbik olunan 22 nci ve 23 üncü maddelerin hükümleri Haysiyet Divani âzalari için de caridir.
Madde 34-Haysiyet Divani âzalari ilk toplantida kendi aralarinda bir reis, bir reis vekili ve bir sözcü seçerler.
Müzakere zabit ve kararlari gizli olup, reisin mesuliyeti altinda emin bir yerde muhafaza edilir.
Madde 35-Haysiyet Divani toplanmasina lüzum görüldügü zaman taahhütlü bir mektupla veya imza mukabilinde en az bir hafta evvel azalara yazili olarak keyfiyet bildirilir. Toplantiya gelmeyecek azalar toplantidan üç gün evvel reise yazi ile mazeretlerini bildirmeye mecburdurlar.
Azalarin mazereti halinde heyet yukaridaki müddetle mukayyet olmamak üzere çagrilacak yedeklerle tamamlanir. Üç defa mazeretsiz olarak toplantiya gelmeyen âza istifa etmis sayilir.
Madde 36-Haysiyet Divani âzalari bitarafliklarini süpheye düsürecek bir vaziyetin mevcudiyeti halinde reddolunabilir. Ret talebinde bulunan kimse iddiasini delilleri ile birlikte bildirmeye mecburdur. Bu takdirde reddolunan asil âzanin yerleri yedeklerle ikmal edilmek ve reis ile vekilinin birlikte reddi halinde gizli reyle geçici bir reis seçilmek suretiyle evvelemirde ret talebi incelenir.
(Degisik fikra: 5477 sayili Kanun m.5 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Ret kabule sayan görülürse esas mesele bu heyet tarafindan tetkik edilerek karara baglanir. Reddin asilsizligi anlasildigi veya ret talebi kabule sayan görülmedigi takdirde talebin reddine karar verilmekle beraber ayrica o yilki en yüksek üye aidatinin üç katindan az, bes katindan fazla olmamak üzere para cezasi ödenmesine de karar verilebilir.
Reddedilenlerin çoklugu dolayisiyla Haysiyet Divaninin yedeklerle dahi teskiline imkan görülmezse ret talebi en yakin Tabip Odasi Haysiyet Divaninda incelenir ve yukardaki hükümler bu takdirde dahi aynen tatbik olunur.
Ret talebinin reddi hakkindaki kararlara ancak esas mesele ile birlikte Yüksek Haysiyet Divanina itiraz olunabilir.
Madde 37-Asagidaki vaziyette bulunan Haysiyet Divani âzalari heyete katilamazlar:
I-Incelenen mesele bir alakasi bulunanlar,
II-Hakkinda inceleme yapilan kimsenin usul veya füruundan olanlar,
Ana baba bir veya baba bir yahut ana bir kardesler, amca, dayi, hala ve teyzeler,
III-Evlilik zail olmus olsa bile kari ile koca ve bunlarin usul ve füruu,
IV-Evlatlik ile evlat edinenler.
HAYSIYET DIVANININ VAZIFE VE SALAHIYETLERI
Madde 38- Haysiyet Divani, odaya girmeyen veya kanunun kendisine tahmil ettigi diger vecibeleri yerine getirmeyenler hakkinda inzibati ceza verir.
Madde 39-Haysiyet Divani, evraki kendisine tevdi edilen azalarin fiil ve hareketlerinin mahiyetine göre asagidaki inzibati cezalari verir:
a)Yazili ihtar,
b) (Degisik bent: 5477 sayili Kanun m.6 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) b) O yilki en yüksek yillik üye aidatinin üç katindan az, bes katindan fazla olmayan para cezasi,
c)15 günden 6 aya kadar geçici olarak sanat icrasindan meni,
d)Bir mintikada üç defa sanat icrasindan meni cezasi almis olanlari o mintikada çalismaktan meni.
Haysiyet divanlari, bu cezalarin verilmesine sira gözetmeksizin genis takdir hakkini kullanirlar.
Madde 40-(Degisik: 19.06.1963-256/1 md)Haysiyet divanlari tarafindan verilen disiplin cezalari aleyhine, kararin üyeye tebliginden itibaren 15 gün zarfinda yazili olarak itiraz edilebilir. Itiraz dilekçesi, karar aleyhindeki belgelere dayanan savunma ile birlikte ve imza karsiliginda (Yüksek Haysiyet Divanina gönderilmek üzere) Oda Idare Heyeti Baskanligina verilir. Müddeti içinde itiraz edilmeyen disiplin cezalarindan, yazili ihtar ve para cezalari kesinlesir ve derhal tatbik edilir.
Cezalandirma halinde karar aleyhinde, itiraz vaki olmasa dahi geçici olarak sanattan veya bir bölgede çalismaktan men kararlari idare heyeti baskanliginca yüksek haysiyet divanina gönderilir. Bu hususlara mütedair olan kararlar Yüksek Haysiyet Divaninin tasdikiyle tekemmül eder.
TÜRK TABIPLERI BIRLIGININ MERKEZ TESKILATI
Madde 41- Türk Tabipleri Birliginin merkez teskilati; Yüksek Haysiyet Divani, Tabip Odalari, Merkez Konseyi ve Büyük Kongreden tesekkül eder.
YÜKSEK HAYSIYET DIVANI
Madde 42-(Degisik:08.01.1985-3144/9 md) (Degisik: 07.06.1985 / 3224 / 56 md) Yüksek Haysiyet Divani Büyük Kongrede seçilen dokuz asil ve dokuz yedek üyeden olusur. Yüksek Haysiyet Divanina seçilebilmek için Türkiye'de en az onbes yil tabiplik yapmis olmak ve bu Kanunun 39 uncu maddesinde yazili cezalardan herhangi birini almamis olmak gerekir1.
Saglik Bakanliginin Müstesar veya yardimcisi, Teftis Kurulu Baskani veya yardimcisi ile Birinci Hukuk Müsaviri müsahit olarak Yüksek Haysiyet Divani toplantilarina katilabilirler fakat oy kullanamazlar.
Divan Ankara'da Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyinde olagan olarak Haziran ve Ekim aylarinda olmak üzere yilda iki defa toplanir. Merkez Konseyi ya da son toplantisinin baskaninin daveti üzerine divan daha sik toplanabilir.
Divan her toplantida gizli oyla bir baskan ve bir raportör seçer. Toplantiyi bir önceki toplantinin baskani, o yoksa en yasli üye açar.
Yüksek Haysiyet Divaninin verdigi kararlar ilgili haysiyet divanina bildirilir ve keyfiyet hakkinda disiplin islemi yapilan kimseye teblig edilir. Kesinlesen kararlar Saglik ve Sosyal Yardim Bakanliginca uygulanir.
Madde 43-Idare Heyeti âzalari hakkinda tatbik olunan 22 ve 23 üncü maddelerin hükümleri Büyük Kongrece seçilen Yüksek Haysiyet Divani âzalari için de caridir.
Madde 44-(Degisik: 07.06.1985-3224/57. md) Yüksek Haysiyet Divanina seçilen asil ve yedek azalarin müddeti 2 yildir. Eski azalar yeniden seçilebilir. Açilan âzaliga rey sirasina göre yedegi getirilir.
Madde 45-Yüksek Haysiyet Divani, asil azalarinin üçte iki ekseriyeti ile toplanir ve mevcudunun üçte iki ekseriyeti ile karar verir.
Madde 46-Mintika Haysiyet Divani kararlarinin Yüksek Haysiyet Divaninda müzakeresi sirasinda ilgililerin istekleri üzerine yazili veya sözlü müdafaasi alinir.
Madde 47-(Degisik:19.06.1963-256/1. md) Yüksek Haysiyet Divani, oda haysiyet divanlarindan gelecek kararlari incelendikten sonra karari uygun bulmazsa, bu husustaki mütalâsiyle birlikte bahis konusu karari ilgili haysiyet divanina iade eder.
Oda Haysiyet Divanindan gelecek ikinci karar üzerine Yüksek Haysiyet Divaninin verecegi kararlar hakkinda Danistaya basvurma hakki mahfuzdur.
(Üçüncü Fikra Mülga: 08.01.1985-3144/14. md)
Madde 48-(Mülga:08.01.1985-3144/14. md)
Madde 49-Memur olsun, serbest olsun Yüksek Haysiyet Divani karari ile geçici olarak sanat icrasindan men edilen azalar, hiç bir suretle sanatlarini icra edemeyecekleri gibi hasta kabul ettikleri yerler de kapatilir.
Bu karar ilgililerce bilinmek üzere Saglik Vekaletince münasip görülecek yollarla ilân olunur ve tatbiki saglanir.
Sanat icrasindan meni müddetince memur azalarin memuriyetleri ile ilgili vazifelerine halel gelmez.
Madde 50-(Degisik madde: 5477 sayili Kanun m.7 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Yukaridaki madde hükmüne göre sanat icrasindan men edilen tabipler kati karara ragmen sanatlarini yaparlarsa Haysiyet Divaninca ayrica o yilki en yüksek üye aidatinin on katindan az, yirmi katindan fazla olmamak üzere para cezasina çarptirilir.
Madde 51-(Degisik: 11.02.1957-6909/1. md) Her türlü oda aidati ile para cezalarini teblig tarihinden itibaren 30 gün zarfinda ödemeyenler hakkinda tabip odalari idare heyetleri tarafindan verilecek kararlar idare heyetinin bulundugu mahal icra dairelerince ilâmlar gibi infaz olunur.
Madde 52-Yüksek Haysiyet Divani azalarinin huzur haklari, yolluklari ve zaruri masraflari birlik bütçesinden ödenir. Bu huzur haklari ve yolluklarin miktari merkez konseyince hazirlanacak bir talimatname ile tesbit edilir.
TÜRK TABIPLERI BIRLIGI MERKEZ KONSEYI
Madde 53-Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyi meslek hayatinin türlü halleri ile ilgili islere bakmak ve bu kanunda derpis edilen hükümleri uygulamak üzere kurulmustur.
Madde 54-Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyi, Türk Tabipleri Birligini dahile ve harice karsi temsil eder.
Madde 55-(Degisik:11.02.1957-6909/1 md) (Degisik:08.01.1985-3144/10 md) Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyinin çalisma yeri Ankara'dir.
(Degisik fikra: 5477 sayili Kanun m.8 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Merkez Konseyi 18 inci madde hükümlerine göre Büyük Kongrenin gizli oyla seçecegi 11 asil 11 yedek üyeden tesekkül eder. Merkez Konseyinin görev süresi iki yildir. Iki devre üst üste seçilen azalar, aradan bir devre geçmedikçe yeniden seçilemezler.
Büyük Kongre 18 inci madde hükümlerine göre gizli reyle ayrica 3 asil ve yedek denetçi seçer.
Madde 56-Konsey âzalari kendi aralarindan bir Reis, bir ikinci Reis, bir Umumi Katip, bir Muhasip ve bir de Veznedar seçerler ve haftada en az bir defa toplanirlar. Üst üste üç belli toplantiya mazeretsiz olarak gelmeyen âzalar istifa etmis sayilir. Umumi Kâtibe kongrece tespit edilecek tazminat verilir.
Madde 57- (Yürürlükten kaldirilmistir: 5477 sayili Kanun m.12 - Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124)
Madde 58-Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyince çalistirilacak memur ve müstahdemlerin sayi ve ücretleri Kongrece tespit edilir. Bu memurlari Konsey tayin eder.
Madde 59-Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyi'nin vazifeleri sunlardir:
a)Lüzumu halinde tabip odalari idare heyetlerini ilgili makamlar nezdinde temsil etmek,
b)Birligin tabip odalari ile ilgili islerini takip etmek,
c)Tabip odalarinin çalismalarini ve muamelelerini ahenklestirmek, takip ve murakabe etmek,
d)Yilda bir defa Büyük Kongreyi toplamak,
e)Tabip odalarinin dahili nizamnameleriyle diger hususlar ve lüzum görülecek diger islere dair hazirlayacagi nizamname ve talimatnameleri Kongrenin tasvibine arz etmek,
f)Türk Tabipleri Birligi azalarini sosyal sigortaya tesvik ve isteklilerin bu husustaki islerini teshil ve tanzim etmek,
g)Meslektaslarin birbiri ile ve hastalari ile münasebetlerini düzenleyen deontoloji nizamnameleri hazirlamak,
h)Lüzum görülecek hallerde (61) inci madde hükümlerine uygun sekilde Büyük Kongreyi fevkalâde toplantiya çagirmak.
BÜYÜK KONGRE
Madde 60-(Degisik fikra: 5477 sayili Kanun m.9 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Büyük Kongre, Tabip Odalari Genel Kurulunca gizli oyla seçilen delegelerden olusur. Üyesi (200)'e kadar olanlar (3), (500)'e kadar olanlar (5), (1000)'e kadar olanlar (7), (1000)'den sonraki her (1000) kisi için birer delege ve ayni sayida yedek seçerler. Tabip odalari baskanlari Büyük Kongrenin tabiî delegeleridir.
Temsilcilerin ilgili odanin âzasi olmasi sarttir. Kongreye gidecek temsilcilere mensup olduklari odalarca bütçelerinde gösterilen yol ve zaruri masraflari ödenir. Bu suretle Kongreye istirak edecek asker ve sivil Devlet daire ve müessese memuru tabiplere Kongrenin devami müddetince ilgili müessese, daire veya Vekâletçe gerekli mezuniyet verilir.
Madde 61-(Degisik:08.01.1985-3144/12. md) Merkez Konseyince temsilciler seçim yapilacak Büyük Kongre toplantisina en az bir günlük gazetede on bes gün önce ilân vermek suretiyle ve ayrica yazi ile çagrilir. Çagri mektubunun toplanti gününden en az yirmi gün önce taahhütlü olarak postaya verilmis veya üyeye tevdi edilmis olmasi gereklidir. Seçimi gerektirmeyen olagan ve olaganüstü toplantilarda gazete ilâni yeterlidir. Ilanda toplantinin yeri, günü ve saati ile gündemi ve ilk toplantida yeterli çogunluk olmadigi takdirde yapilacak ikinci toplantinin yeri, günü ve saati de yazilir.
Büyük Kongre temsilcilerin salt çogunlugu ile toplanir. Toplantida bu çogunluk saglanamazsa bir gün sonra mevcut temsilcilerin katilmasi ile toplanti yapilir. Büyük Kongre Konsey Baskaninca açildiktan sonra bir kongre baskani, bir baskan vekili ve iki kâtip seçer.
Kararlar mevcut temsilcilerin oy çoklugu ile alinir.
Seçimle ilgili Büyük Kongre toplantilarina temsilcilerin katilmalari ve oy kullanmalari zorunlu olup, geçerli bir mazereti olmaksizin katilmayanlar ile oy kullanmayanlar bes sene müddetle Büyük Kongre temsilciligine seçilemezler.
Madde 62-Büyük Kongre her yil Haziran'in ikinci yarisinda toplanir.
Vazifeleri sunlardir:
1-Merkez Konseyinin yillik çalisma raporunu ve murakiplarin raporunu incelemek,
2-Merkez Konseyinin bilançosunu tetkik ve kabulü halinde ibra etmek,
3-Bütçeyi tasdik etmek,
4-Merkez Konseyince teklif edilen mevzulari müzakere etmek,
5-Merkez Konseyi azalarini seçmek,
6-Yüksek Haysiyet Divani azalarini seçmek,
7-Üç murakip seçmek,
8-Tabip odalarinin ihtiyaçlarini tespit etmek,
9-Tabip odalarinin içislerini müzakere etmek,
10-Tabip odalarinin Merkez Konseyine gönderdikleri yillik çalisma raporlari hakkinda bilgi edinmek,
11-Kongreye arz edilen dilekleri müzakere ve yapilmasi gereken isleri tesbit etmek.
Madde 63-Büyük kongrede yapilacak seçimlerin rey pusula ve mazbatalari sonraki seçimin yapilmasina kadar konseyce muhafaza edilir.
TABIPLERE IS GETIRENLER
Madde 64-Ücret ve her hangi bir menfaat mukabilinde tabiplere is getirenler veya delalet edenlere, üç aydan bir seneye kadar hapis cezasi verilir.
Bu suretle hareket edenler memur iseler ceza yarisina kadar artirilir.
Ek Madde 1- (Degisik madde: 5477 sayili Kanun m.10 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) 5 inci maddeye göre kayitli bulunduklari tabip odalari idare heyetinin muvafakatini almadan ek bir tabiplik vazifesi kabul eden veya bu Kanunun yayimi tarihinde uhdesinde birden fazla tabiplik vazifesi olup da üç ay zarfinda bir beyanname ile keyfiyeti tabip odalarina bildirmeyen veya gerçege aykiri beyanname veren veyahut bu beyanname üzerine idare heyetinin verecegi karara uymayarak vazifeye devam eden tabipler, Haysiyet Divaninca o yilki en yüksek yillik üye aidatinin bes kati ile on kati arasinda degisen para cezasiyla cezalandirilirlar.
Yukaridaki fiillerden dolayi mahkûm olmasina ragmen, beyanname vermeyen veya hakikate uymayacak sekilde beyanname veren veyahut ek vazifeye devamda israr eyleyen veya bu vazifeyi biraktigi halde idare heyetinin muvafakati olmadikça baska bir ek vazife kabul eden tabipler hakkinda Haysiyet Divaninca o yilki en yüksek yillik üye aidatinin on kati ile yirmi kati arasinda degisen para cezasina hükmolunur.
Ek Madde 2-(Ek: 24.05.1983 - KHK/65; Degistirilerek Onay: 08.01.1985 - 3144 s. Y. m.13) Saglik ve Sosyal Yardim Bakanligi, Türk Tabipleri Birligi ile Birligin mahalli organlari olan odalar üzerinde idari ve mali yönden denetim ve gözetim hakkinda sahiptir.
(Degisik fikra: 18.06.1997-4276 s. Y. m.10) Amaçlari disinda faaliyet gösteren Türk Tabipleri Birliginin merkez ve tabip odalarindaki sorumlu organlarinin görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine,Saglik Bakanliginin veya bulunduklari yer Cumhuriyet Bassavciliginin istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargilama yapilarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandirilir.
Mahkemece ikinci fikrada yazili organlarin görevlerine son verilmesi halinde kararda ayrica görevlerine son verilen organlari bu Kanunda yazili usullere göre seçecek organlari toplamak üzere Merkez Konseyi için Büyük Kongre temsilcileri arasindan, oda idare heyeti için umumi heyet âzalari arasindan bes kisiyi de görevlendirir. Seçim, görevlendirilen bu bes kisi tarafindan bir ay içinde sonuçlandirilir ve görevlendirilen bu üyeler bu fikrada yazili süre içinde görevlerine son verilen organlar gibi görevli ve yetkili olup ayni sekilde sorumludurlar. Bu fikra hükmüne göre seçilecek yeni organlar eski organlarin sürelerini tamamlarlar.
Saglik ve Sosyal yardim Bakanliginin bu Kanun uyarinca Birlik organlarinin karar ve islemleri hakkindaki tasarruflarina Birligin görevli organlari tarafindan uyulmasi zorunludur. Bakanlik tasarruflarini kanuni bir sebep olmaksizin yerine getirmeyen veya eski kararda direnme niteliginde yeni bir karar veren ya da Kanunun zorunlu kildigi islemleri Bakanligin uyarisina ragmen yerine getirmeyen Birlik organlari hakkinda da yukaridaki fikralar hükümleri uygulanir.
Görevlerine son verilen organ üyelerinin Kanunda yazili ceza sorumluluklari saklidir. Bu organlarin yukaridaki fikra geregince görevlerine son verilmesine neden olan tasarruflari hükümsüzdür.
(Degisik fikra: 18.06.1997-4276 s. Y. m.10) Ancak, milli güvenligin, kamu düzeninin, suç islenmesini veya suçun devamini önlemenin yahut yakalamanin gerektirdigi hallerde gecikmede sakinca varsa, Türk Tabipleri Birligi ile tabip odalari vali tarafindan faaliyetten men edilebilir. Faaliyetten men karari, yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayina sunulur. Hâkim, kararini kirksekiz saat içinde açiklar; aksi halde, bu idari karar kendiliginden yürürlükten kalkar.
Ek Madde 3-(Ek: 24.05.1983-KHK/65; Degistirilerek Kabul:08.01.1985-3144/13 md) Türk Tabipleri Birliginin merkez organlari ile tabip odalari organlarinin bu Kanunda belirtilen seçimleri gizli oyla yapilir ve seçimlere iliskin islemler asagidaki esaslara göre yargi gözetimi altinda gerçeklestirilir.
Seçim yapilacak kongre ve genel kurul toplantisindan en az on bes gün önce seçime katilacak üyeleri belirleyen listeler iki nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu baskani olan hakime tevdi edilir. Ayrica toplantinin gündemi yeri, günü, saati ile çogunluk olmadigi takdirde yapilacak ikinci toplantiya iliskin hususlar da belirtilir. Toplanti tarihlerinin, gündemde yer alan diger konular gözönünde bulundurularak görüsmelerin bir cumartesi günü aksamina kadar sonuçlanmasi ve müteakip pazar gününün dokuz-on yedi saatleri arasinda seçimlerin yapilmasini saglayacak sekilde düzenlenmesi zorunludur. Bir yerde birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hâkim Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.
Hakim, gerektiginde ilgili kayit ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanlari tamamlattirdiktan sonra seçime katilacak üyeleri belirleyen liste ile yukaridaki belirtilen diger hususlari onaylar. Onaylanan liste ile toplantiya iliskin diger hususlar Adalet Dairesi ile Türk Tabipleri Birligi ve ilgili odanin ilân yerinde asilmak suretiyle üç gün süre ile ilân edilir.
Ilan süresi içinde listeye yapilacak itirazlar hâkim tarafindan incelenir ve en geç iki gün içinde kesin karara baglanir.
Bu suretle kesinlesen listeler ile toplantiya iliskin diger hususlar onaylanarak Türk Tabipleri Birligine veya tabip odasina gönderilir.
Hakim kamu görevlileri veya aday olmayan üyeler arasindan bir baskan ve iki üyeden olusan bir seçim sandik kurulu atar. Ayni sekilde ayrica üç yedek üye de belirler. Seçim sandik kurulu baskaninin yoklugunda kurula yasli üye baskanlik eder.
Seçim sandik kurulu, seçimlerin kanunun öngördügü esaslara göre yürütülmesi, yönetimi ve oylarin tasnifi ile görevli olup, bu görevleri seçim ve tasnif isleri bitinceye kadar araliksiz olarak devam eder.
Dörtyüz kisiden fazla üyesi bulunan birlik ve odalarda her dörtyüz kisi için bir oy sandigi bulunur ve her seçim sandigi için ayri bir kurul olusturulur. Yüze kadar olan üye fazlaligi sandik sayisinda nazara alinmaz.
Seçimlerde kullanilacak araç ve gereçler, ilçe seçim kurulundan saglanir ve sandiklarin konacagi yerler hâkim tarafindan belirlenir.
Seçim süresinin sonunda seçim sonuçlari tutanakla tespit edilip, seçim sandik kurulu baskan ve üyeleri tarafindan imzalanir. Tutanaklarin bir örnegi seçim yerinde asilmak suretiyle geçici seçim sonuçlari ilân edilir. Kullanilan oylar ve diger belgeler tutanagin bir örnegi ile birlikte üç ay süre ile saklanmak üzere ilçe seçim kurulu baskanligina tevdi edilir.
Seçimin devami sirasinda yapilan islemler ile tutanaklarin düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarina yapilacak itirazlar, hâkim tarafindan ayni gün incelenir ve kesin olarak karara baglanir. Itiraz süresinin geçmesi ve itirazlarin karara baglanmasindan hemen sonra hâkim, yukaridaki hükümlere göre kesin sonuçlari ilân eder ve ilgili tabip odasina ve Türk Tabipleri Birligine bildirir.
Oy verme islemi, gizli oy, açik tasnif esaslarina göre yapilir. Listede adi yazili bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliginin tabip odasi, Türk Tabipleri Birligi veya resmi kurulusça verilen belge ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karsisindaki yerin imzalanmasindan sonra kullanilir. Oylar, üzerinde ilçe seçim kurulu mühürü bulunan ve oy verme sirasinda sandik kurulu baskani tarafindan her seçim için ayri ayri verilecek kagitlara yazilmak ve mühürlü zarflara konulmak suretiyle kullanilir. Bunlarin disindaki kâgitlara yazilan veya mühürsüz zarflara konulan oylar geçersiz sayilir.
Hâkim, seçim sonuçlarini etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykiri uygulama nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdigi takdirde, bir aydan az ve iki aydan fazla bir süre içinde olmamak üzere seçimin yenilenecegi pazar gününü tespit ederek ilgili odaya veya Türk Tabipleri Birligine bildirir. Belirlenen günde yalniz seçim yapilir ve seçim islemleri bu madde ile kanunun öngördügü diger hükümlere uygun olarak yürütülür.
Ilçe seçim kurulu baskani hakime ve seçim sandik kurulu baskani ile üyelerine, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkinda Kanun"da belirtilen esaslara göre ücret ve diger seçim giderleri, Türk Tabipleri Birligi ile ilgili tabip odalarinin bütçesinden karsilanir.
Seçimler sirasinda sandik kurulu baskan ve üyelerine karsi islenen suçlar, Devlet memurlarina karsi islenmis gibi cezalandirilir.
Seçimlerin düzen içerisinde ve saglikli biçimde yürütülmesi amaciyla hakimin ve sandik kurulunun aldigi tedbirlere uymayanlara, eylemin agirligina göre bu kanunda yazili disiplin cezalari verilir.
Ek Madde 4-(Ek: 24.05.1983-KHK/65, m.12; Aynen Kabul: 08.01.1985 - 3144/13 md) Türk Tabipleri Birligi ve onun yerel organlarini temsil etmek üzere uluslararasi kongre, konferans gibi toplantilara katilma, birligin teklifi üzerine Saglik ve Sosyal Yardim Bakanliginin izinine baglidir.
Ek Madde 5 - (Ek madde: 5477 sayili Kanun m.11 Resmi Gazete:30.03.2006 - 26124) Her bir oda, her yil ocak ayi içinde, kayitli üyelerinin isim ve vatandaslik numaralarini Merkez Konseyi ve Saglik Bakanligina bildirir. Merkez Konseyi üyelik durumlariyla ilgili son bilgileri müteakip bir ay içinde Bakanliga iletir. 2006 yili için bu bildirim bu Kanunun yayimi tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapilir.
GEÇICI HÜKÜMLER
Geçici Madde 1-Bu Kanunun nesri tarihinde birden fazla müessese veya dairede vazifeli olan tabipler durumlarini 6 ay zarfinda 5 inci madde hükmüne intibak ettirmek mecburiyetindedirler.
Geçici Madde 2-Bu kanunun nesri tarihinde mevcut permili disçiler hakkinda da bu kanun hükümleri tatbik olunur.
Geçici Madde 3-Bu Kanunun nesri tarihinden itibaren bir ay içinde halen mevcut etibba odalari umumi heyetleri toplayarak ilk Büyük Kongre için aralarindan 15 tabip ve 5 dis tabibi temsilci seçerler.
Ilk Büyük Kongre kanunun nesri tarihinden sonra üç ay içinde Saglik ve Sosyal Yardim Vekaletinin daveti ile Ankara'da toplanir ve Merkez Konseyi ile Yüksek Haysiyet Divani âzasi ve murakiplarini seçer.
Merkez Konseyi 15 gün içinde toplanarak yeniden kurulacak tabip odalarinin merkez ve hudutlarini tespit ve mintika teskili ile ilgili isleri yapar.
Kurulun tabip odalari kendilerine Konseyce yapilan tebligattan itibaren bir ay içinde umumi heyetlerini toplayarak idare heyetlerini, Haysiyet Divani azalarini, murakiplarini ve Büyük Kongreye gidecek temsilcilerini seçerler. Müteakip Büyük Kongrede bütün seçimler yenilenir.
Geçici Madde 4-Bu Kanunun nesrinden sonra mintikalarda bulunan etibba odalarinin menkul ve gayrimenkul mallarinin mülkiyeti bütün hak ve vecibeleri ile birlikte bu kanunla mintikada kurulacak tabip odasina intikal eder. Bu menkullerden Merkez Konseyince takdir edilecek bir miktari mintikadan ayrilarak yeniden kurulacak olan tabip odasina veya odalarina yardim olarak tahsis edilir.
Geçici Madde 5-(Ek: 11.02.1957-6909/3. md ile eklenen muvakkat md. hükmü olup madde numarasi teselsül ettirilmistir)
Umumi ve mülhak bütçeli daireler, hususi idareler, belediyeler, 3659 sayili kanuna tabi tesekküllerle bunlara bagli idare, müessese ve kurumlar ve sermayesinin yarisindan fazlasi Devlete ait sair tesekküller ve diger bilumum cemiyet, hususi müessese ve is yeri sahip,müdür veya mümessilleri halen istihdam etmekte veya hastalarini muayene ve tedavi ettirmekte olduklari tabip ve dis tabiplerinin isim, maas, ücret veya yevmiyelerini ve hangi tarihten beri bu vazifeyi görmekte olduklarini bu muvakkat madde hükmünün tabip odalarinca mahalli gazetelerden birinde ilâni tarihinden itibaren 3 ay içinde mahalli tabip odalarina bildirmeye mecburdurlar.
Bu mecburiyetlere riayet etmeyenler hakkinda 500 liradan 1000 liraya kadar agir para cezasi hükmolunur.
Madde 65-Bu Kanun nesri tarihinde yürürlüge girer.
Madde 66-Bu Kanunun hükümlerini icraya Saglik ve Sosyal Yardim ve Adalet Vekilleri memurdur.
Madde 2-Türk Tabipleri Birligi; Tabip odalari, Merkez Konseyi, Yüksek Haysiyet Divani ve Büyük Kongreden ibaret tesekküllerin bütünüdür. Bu birlik hükmi sahsiyeti haiz bir tesekküldür. Madde 3-(Degisik: 08.01.1985 - 3144 s.Y.m.2; Degisik birinci fikra:18.06.1997-4276 s. Y. m.9) Türk Tabipleri Birligi ve tabip odalari, kurulus amaçlari disinda faaliyette bulunamazlar. Birlik ve odalar protokol kurallarina göre resmi törenlere katilir, amacina uygun islerde kullanilmak üzere tasinir ve tasinmaz mal edinebilir, lokal, misafirhane ve benzeri sosyal amaçli tesisler açabilir. Madde 4-Birlik, asagida yazili hizmetleri yapmakla mükelleftir: 1 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 a)Halk sagligina ve hastalara fedakârlik ve feragatle hizmeti ideal bilen meslek geleneklerini muhafaza ve gelistirmeye çalismak, b)Azalarinin maddi ve manevi hak ve menfaatlerini korumak ve bunlari halkin ve Devletin menfaati ile en iyi bir sekilde denklestirmeye çalismak, c)Halkin sagligini korumaya, azalarini muayyen refah seviyesine ulastiracak gerekli is sahalari bulmaya, Is Kanunu ile sosyal kanunlarin ve bunlara bagli nizamname ve talimatname hükümlerinin tatbikatinda meslek ve meslektaslarin hak ve menfaatlerini korumaya ve her türlü is tevziinin âdilâne bir surette düzenlenmesine çalismak, d)Halk sagligi ve tip meslekleri ile ilgili meseleler için resmi makamlarla karsilikli isbirligi yapmak, e)Halk sagligini ve tip meslekini ilgilendiren islerde resmi makamlardan yardim saglamak. Madde 5-(Degisik: 11.12.1957 - 6909 s. Y. m.1) (Degisik Birinci ve Ikinci Fikra: 07.06.1985 - 3224 s. Y. m.49) 1 : Özel kurum ve isyeri tabipleri;çalistiklari yerlerin saglik hizmetlerinin baska bir yerde ikinci bir görev yapmalarina elverisli bulundugu tabip odalari idare heyetince kabul edilmedikçe her ne suretle olursa olsun, diger bir kurum ve isyerinin tabipligini alamazlar. Kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerine ait kadrolarda çalisan tabiplere kurumlarinca verilecek ikinci görevler bu hükmün disindadir. Tabip odalari idare heyetleri; tâyin hususunda vâki müracaatlari, is hacmi vazifenin tabipler arasinda âdilâne bir surette tevzii, hizmetin iyi yapilmasi ve benzeri sebepler dairesinde tetkik eder ve esbabi mucibeli bir karara baglar. 2 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 (Degisik Fikra: 07.06.1985 - 3224 s. Y. m.49) Gerek tabipler ve gerekse bunlari istihdam eden bilumum daire, müessese ve isyerleri, tayin, nakil, isten ayrilma ve sair suretlerle hasil olan degisiklikleri en geç 15 gün zarfinda mahalli tabip odalarina bildirmeye mecburdurlar. Madde 6-(Degisik: 08.01.1985-3144/4. md) 2 : (Degisik fikra: 5477 sayili Kanun m.1 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Hudutlari içinde tabip odalarina kayitli en az yüz tabip bulunan her ilde tabip odasi kurulur. (Degisik fikra: 07.06.1985-3224/50. md)Hudutlarin içinde oda kurmak için yeter sayida tabip bulunmayan illerdeki tabiplerin hangi illerdeki tabiplerle birlestirilerek yeni bir oda kurulacagi ve merkezinin hangi il olacagi veya bu gibi illerdeki tabiplerin hangi il tabip odalarina baglanacagi; memleketin cografi ve ulasim durumlari ile tabiplerin toplu olarak bulunduklari iller gözönüne alinarak Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyinin önerisi üzerine Büyük Kongrece kararlastirilir. Odalar, kuruluslarini Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyi araciligi ile Saglik ve Sosyal Yardim Bakanligina bildirmekle tüzelkisilik kazanirlar. Yeni kurulan odalar en geç üç ay içinde organ seçimini yaparlar. Bu seçim, odanin kuruldugu yilin bu Kanunda yazili ayinda yapilmis sayilir ve kanuni süreler buna göre hesaplanir. Madde 7-(Degisik: 08.01.1985-3144 /5. md): (Degisik Fikra: 07.06.1985-3224/51 md): Bir tabip odasi sinirlari içinde sanatini serbest olarak icra eden tabipler bir ay içinde o il veya bölge tabip odasina üye olmak ve üyelik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Mesleklerini serbest olarak icra etmeksizin kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerinde asli ve sürekli görevlerde çalisanlar ile herhangi bir sebeple meslegini icra etmeyenler tabip odalarina üye olabilirler. Özel kanunlarinda üye olamayacaklarina dair hüküm bulunanlardan mesleklerini serbest olarak da icra edenler; mesleki hak, yetki, disiplin ve sorumluluk bakimindan bu Kanun hükümlerine tâbidirler. 3 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Madde 8- (Degisik madde: 5477 sayili Kanun m.2 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Tabip odalarinin gelirleri sunlardir: a) Odaya giris ücretleri ve üye aidatlari. b) Egitim, kültürel ve sosyal faaliyetlerden elde edilecek gelirler. c) Disiplin kurullarinca verilip kesinlesen para cezalari. d) Basili belgelerden ve yayinlardan elde edilecek gelirler. e) Görevleri içine giren onaylamalardan alinacak ücretler. f) Bagis ve yardimlar. g) Gerektiginde Merkez Konseyince yapilacak yardimlar. h) Çesitli gelirler. Odaya kayit ücreti ve yillik aidat miktari, 30 YTL'den az, 150 YTL'den fazla olmamak kaydiyla, ödenecegi tarihle birlikte Büyük Kongrece tespit edilir. Bu miktarlar her yil 213 sayili Vergi Usul Kanununun 298 inci maddesi uyarinca belirlenen yeniden degerleme oranina göre artirilir. 4 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Üyenin bir odadan baska bir odaya naklinde, odaya kayit ücreti ve üye aidati yeniden alinmaz. Egitim, kültür, basili belgeler ve onaylardan alinacak ücretlerin tarifeleri Büyük Kongrece belirlenir. Madde 9-Idare Heyeti, hastalik, ihtiyarlik veya yoksulluk dolayisiyla aidatini veremeyecek durumda olan oda mensuplarindan geçici veya sürekli olarak aidat almamaya karar verebilir. Madde 10-(Degisik madde: 5477 sayili Kanun m.3 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Oda gelirleri tahsilatinin % 10'u, Türk Tabipleri Birligine harcanmak üzere, Merkez Konseyine gönderilir. TABIP ODALARI ORGANLARI Madde 11-Tabip odalari; Umumi Heyet, Idare Heyeti ve Haysiyet Divanindan tesekkül eder. UMUMI HEYET Madde 12-Umumi Heyet, Odalara kayitli azalarin toplanmasi ile tesekkül eder. Madde 13-(Degisik: 08.01.1985 - 3144/7. md.)Genel Kurul yilda bir defa Nisan ayinda toplanir. Bu toplantilar üye tam sayisinin salt çogunlugunun katilmasiyla yapilir. Seçimle ilgili Genel Kurul toplantilarina oda üyelerini katilmalari zorunlu olup, geçerli bir mazereti olmaksizin katilmayanlar ile oy kullanmayanlar o yilki en yüksek yillik üye aidati kadar para cezasi ile cezalandirilirlar. 5 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Madde 14-(Degisik: 08.01.1985 - 3144/8. md.) Oda idare heyetince üyeler; seçim yapilacak genel kurul toplantisina bir günlük gazetede on bes gün önce ilân verilmek suretiyle ve ayrica yazi ile çagrilirlar. Çagri mektubunun toplanti gününden en az yirmi gün önce taahhütlü olarak postaya verilmis veya üyeye tevdi edilmis olmasi gereklidir. Seçimi gerektirmeyen olagan ve olaganüstü toplantilarda gazete ilâni yeterlidir. Ilanda toplantinin yeri, günü ve saati ile gündemi ve ilk toplantida yeterli çogunluk olmadigi takdirde yapilacak ikinci toplantinin yeri, günü ve saati de yazilir. Madde 15-Umumi Heyet toplantilarinda evvelce bildirilen gündemdeki mevzular müzakere edilir. Su kadar ki, azalardan bir veya bir kaçinin imzasi ile müzakeresi teklif edilen bir mevzu umumi heyetin ekseriyeti tarafindan kabul edilirse gündeme eklenir. Madde 16-Umumi Heyet toplantisini idare heyeti reisi açtiktan sonra bir reis, bir reis vekili ve iki katip seçilir. Umumi heyette kararlar ekseriyetle verilir. Madde 17-Umumi Heyetin vazifeleri sunlardir: I-Idare heyetinin yillik çalisma raporunu ve murakiplarin raporunu incelemek, II-Idare Heyetinin bilânçosunu tetkik ve kabulü halinde ibra etmek, III-Bütçeyi tasdik etmek, IV-Idare Heyetince teklif edilen mevzulari müzakere etmek, V-Idare Heyeti azalarini seçmek, 6 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 VI-Büyük kongreye gidecek asil ve yedek temsilcileri seçmek, VII-Üç hesap murakibini seçmek, VIII-Haysiyet Divani azalarini seçmek. IDARE HEYETI Madde 18-(Degisik: 11.02.1957-6909/1. md) (Degisik Fikra: 07.06.1985 3224/52. md) Tabip odalari idare heyeti âzasi, odalara kayitli bulunan tabipler arasindan umumi heyetçe gizli reyle seçilir 1 . Idare heyeti seçiminde, asil ve yedek azalik için yalniz bir namzet listesi kullanir. Seçim neticesinde en çok rey alanlardan 19 uncu maddeye tevfikan seçilmesi icabeden asil âza adedi kadari, aldiklari rey sirasina göre asil âzaliga ve geri kalanlardan yedek âza adedi kadari da, yedek âzaliga seçilmis sayilirlar. Reylerde müsavat halinde namzetler arasinda kur'a çekilir. (4,5,6. Fikralar:08.01.1985-3144/14.Md. ile yürürlükten kaldirilmistir) Madde 19-Aza sayisi bes yüze kadar olan tabip odalarinin idare heyeti bes asil, bes yedek, bes yüzden fazla olanlarda yedi asil, yedi yedek azadan tesekkül eder. (Ikinci Fikra: 07.06.1985-3224 /53. Md. ile yürürlükten kaldirilmistir) 7 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Madde 20-Idare Heyetinin müddeti iki yildir. Iki devre üst üste seçilen azalar, aradan bir devre geçmedikçe yeniden seçilemezler. Bu devre içinde asil azaliklardan açilan yerlere meslege göre en çok rey alan yedek âza getirilir. Madde 21-Idare Heyetine seçilebilmek için yurt içinde en az bes yil meslekte çalismis olmak sarttir. Madde 22-Haklarinda sanat icrasindan muvakkaten meni karari Yüksek Haysiyet Divaninca tasdik edilmis olanlarla, mesleki veya haysiyeti ihlâl edici bir suç dolayisiyla, mahkemelerce hürriyeti tahdit eden bir ceza veya sanati icradan muvakkaten meni ile mahkum edilenler, hükmün katilesmesinden baslamak üzere iki yil idare heyetlerine âza seçilemezler ve bu seçimlere katilamazlar. Madde 23-22 inci maddede yazili cezalara çarptirilmis olan idare heyeti âzalari âzaliktan düserler ve hükmün katilestigi tarihten itibaren iki yil içinde seçilemezler ve seçimlere katilamazlar. Madde 24-Idare Heyeti âzalari ilk toplantida kendi aralarinda gizli reyle bir reis, bir umumi katip, bir muhasip, bir de veznedar seçerler. Reisin bulunmadigi zamanlarda odayi, umumi katip temsil eder. Madde 25-Idare heyeti en az on bes günde bir toplanir. Üst üste üç belli toplantiya mazeretsiz olarak gelmeyen âza, istifa etmis sayilir. Idare heyetinin müzakereye baslayabilmesi için toplantida âzalardan yaridan bir fazlasinin bulunmasi sarttir. Reylerde müsavat halinde reisin katildigi taraf çokluk sayilir. IDARE HEYETININ VAZIFELERI 8 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Madde 26- Idare Heyeti her yil, odanin bilânçosunu, bütçesini hazirlayip, murakip raporlari ile birlikte Umumi Heyete sunar. Odanin umumi durumu ile muamele ve faaliyetleri hakkindaki raporunu Umumi Heyete okuyup ibrasini ister. Ibra edilmeyen Idare Heyeti düsmüs sayilir ve yeni Idare Heyeti seçilir. Bu suretle düsen Idare Heyeti âzalari aradan iki devre geçmedikçe Idare Heyetine tekrar seçilemezler. Madde 27-Idare Heyeti yillik çalisma raporunun bir örnegini hemen merkez konseyine gönderir. Madde 28-Idare Heyetinin diger vazifeleri sunlardir: I-Sanat icrasi hakkindaki kanunlarin ve bunlarla ilgili mevzuatin geregi gibi uygulanmasina yardim etmek. Bu arada: a)Oda âzalari ile hastalar arasinda aracilik yapmayi meslek edinenlerle oda âzalarinin isbirligi yapmasini, b)Meslek mensuplari arasinda karsilikli gayrimesru menfaat saglanmasini, c)Meslek âdabina uymayan ve tip mesleklerinin icrasina dair kanunun kabul ettigi çerçeve disinda tabela kullanilmasini, d)Sinema, radyo, müstahdemler veya sair yazili ve sözlü vasitalarla reklâm yapilmasini, Önlemek. 9 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 II-(Degisik paragraf: 5477 sayili Kanun m.4 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Tabip odalarinin veya birlik tesekküllerinden herhangi birisinin gösterecegi lüzum üzerine, muayene, ameliyat ve girisimsel islem ücretlerinin miktarlarini gösteren rehber tarifeler düzenlemek. Bu tarifeler Merkez Konseyince tasdik edildikten sonra Saglik Bakanligina bildirilir. III-Oda âzalari arasinda, oda âzalari ile is verenler arazinda, oda âzalari ile hastalar ve hasta sahipleri arasinda çikabilecek ihtilâflari uzlastirmak veya icabinda hakem usulüne müracaat etmek. Bu maksatla: a)Oda âzalari arasinda çikacak mesleki ihtilâflari, deontoloji bakimindan halletmek, b)Oda âzalari ile is verenler arasinda çikabilecek ihtilâflari uzlastirmak, icabinda hakem usulüne müracaat etmek, c)Oda âzalari ile hasta veya hasta sahipleri arasinda ücret veya tedavi ile ilgili çesitli ihtilâflari tip toplulugunun serefini esas tutarak, hastaligin önemine, tedavi ve hizmetin gerektirdigi çalismaya, hastanin ve oda âzasinin vaziyetlerine göre uzlastirma yolu ile halle çalismak veya hakem usulüne basvurmak. IV-Azalarin daha yüksek bir meslek kültürüne erismeleri için: a)Kütüphane açmaya çalismak, b)Azalarin mesleki tekâmülleri için gerekli tesebbüslerde bulunmak ve bu hususun yerine getirilmesi için resmi ve hususi saglik tesekküllerinden faydalanmaya çalismak. V)Azalari memleketin saglik meselelerini incelemeye ve bu hususta arastirmalar yapmaya tesvik etmek ve bunlardan çikacak sonuçlara göre ilgili saglik makamlarindan dileklerde bulunmak, 10 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 VI-Meslekin haysiyetini ve meslektaslarin hukuk ve menfaatlerini diger makamlar nezdinde savunmak, VII-Lüzum görülecek yerlerde belirtilecek salahiyetler dairesinde temsilciler tayin etmek. Madde 29-Idare Heyeti meslektaslar arasinda vukuuna her hangi bir suretle ittila hasil ettigi ihtilâflari hal ve telife çalisir ve icabinda tahkikatini tamamlayarak evrakini Haysiyet Divanina verir. Madde 30-28 inci maddenin I ve III numarali fikralarin (a, b) ve ( c ) bentleri sümulüne giren hareketler Idare Heyetince hal ve tesviye edilemedigi takdirde meslek adabi ile bagdasmayan hallere kalkistiklari görülen meslek mensuplarinin deontolojiye veya amme hizmet veya selametine aykiri hareketleri, hadiseler ve delillerle tespit olunarak müdafaalari istenir. Yapilan tebligata 15 gün içinde cevap vermeyen azalarin evraki dogrudan dogruya, cevap verenlerinki müdafaanameleri ile birlikte Haysiyet Divanina tevdi olunur. HAYSIYET DIVANI Madde 31-(Degisik: 07.06.1985-3224/55. md) Her tabip odasinda bir haysiyet divani bulunur. Divan 5 tabipten tesekkül eder. Müddeti 2 yildir. Haysiyet divani âzasi odalara kayitli bulunan tabipler arasindan 5 asil ve 5 yedek olmak üzere 18 inci madde hükümlerine göre umumi heyet tarafindan gizli reyle seçilir 1 . Asil azaliklardan açilan yerlere rey sirasina göre yedek âza getirilir. 11 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Madde 32- Haysiyet Divanina seçilebilmek için yurt içinde en az 10 sene meslekte çalismis olmak sarttir. Bu vasiftaki azalarla heyet tamamlanamazsa yurt içinde en az 5 sene hizmet etmis bulunanlar da Haysiyet Divanina asil ve yedek âza seçilebilirler. Madde 33-Idare Heyeti âzalari hakkinda tatbik olunan 22 nci ve 23 üncü maddelerin hükümleri Haysiyet Divani âzalari için de caridir. Madde 34-Haysiyet Divani âzalari ilk toplantida kendi aralarinda bir reis, bir reis vekili ve bir sözcü seçerler. Müzakere zabit ve kararlari gizli olup, reisin mesuliyeti altinda emin bir yerde muhafaza edilir. Madde 35-Haysiyet Divani toplanmasina lüzum görüldügü zaman taahhütlü bir mektupla veya imza mukabilinde en az bir hafta evvel azalara yazili olarak keyfiyet bildirilir. Toplantiya gelmeyecek azalar toplantidan üç gün evvel reise yazi ile mazeretlerini bildirmeye mecburdurlar. Azalarin mazereti halinde heyet yukaridaki müddetle mukayyet olmamak üzere çagrilacak yedeklerle tamamlanir. Üç defa mazeretsiz olarak toplantiya gelmeyen âza istifa etmis sayilir. Madde 36-Haysiyet Divani âzalari bitarafliklarini süpheye düsürecek bir vaziyetin mevcudiyeti halinde reddolunabilir. Ret talebinde bulunan kimse iddiasini delilleri ile birlikte bildirmeye mecburdur. Bu takdirde reddolunan asil âzanin yerleri yedeklerle ikmal edilmek ve reis ile vekilinin birlikte reddi halinde gizli reyle geçici bir reis seçilmek suretiyle evvelemirde ret talebi incelenir. (Degisik fikra: 5477 sayili Kanun m.5 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Ret kabule sayan görülürse esas mesele bu heyet tarafindan tetkik edilerek karara baglanir. Reddin 12 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 asilsizligi anlasildigi veya ret talebi kabule sayan görülmedigi takdirde talebin reddine karar verilmekle beraber ayrica o yilki en yüksek üye aidatinin üç katindan az, bes katindan fazla olmamak üzere para cezasi ödenmesine de karar verilebilir. Reddedilenlerin çoklugu dolayisiyla Haysiyet Divaninin yedeklerle dahi teskiline imkan görülmezse ret talebi en yakin Tabip Odasi Haysiyet Divaninda incelenir ve yukardaki hükümler bu takdirde dahi aynen tatbik olunur. Ret talebinin reddi hakkindaki kararlara ancak esas mesele ile birlikte Yüksek Haysiyet Divanina itiraz olunabilir. Madde 37-Asagidaki vaziyette bulunan Haysiyet Divani âzalari heyete katilamazlar: I-Incelenen mesele bir alakasi bulunanlar, II-Hakkinda inceleme yapilan kimsenin usul veya füruundan olanlar, Ana baba bir veya baba bir yahut ana bir kardesler, amca, dayi, hala ve teyzeler, III-Evlilik zail olmus olsa bile kari ile koca ve bunlarin usul ve füruu, IV-Evlatlik ile evlat edinenler. HAYSIYET DIVANININ VAZIFE VE SALAHIYETLERI Madde 38- Haysiyet Divani, odaya girmeyen veya kanunun kendisine tahmil ettigi diger 13 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 vecibeleri yerine getirmeyenler hakkinda inzibati ceza verir. Madde 39-Haysiyet Divani, evraki kendisine tevdi edilen azalarin fiil ve hareketlerinin mahiyetine göre asagidaki inzibati cezalari verir: a)Yazili ihtar, b) (Degisik bent: 5477 sayili Kanun m.6 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) b) O yilki en yüksek yillik üye aidatinin üç katindan az, bes katindan fazla olmayan para cezasi, c)15 günden 6 aya kadar geçici olarak sanat icrasindan meni, d)Bir mintikada üç defa sanat icrasindan meni cezasi almis olanlari o mintikada çalismaktan meni. Haysiyet divanlari, bu cezalarin verilmesine sira gözetmeksizin genis takdir hakkini kullanirlar. Madde 40-(Degisik: 19.06.1963-256/1 md)Haysiyet divanlari tarafindan verilen disiplin cezalari aleyhine, kararin üyeye tebliginden itibaren 15 gün zarfinda yazili olarak itiraz edilebilir. Itiraz dilekçesi, karar aleyhindeki belgelere dayanan savunma ile birlikte ve imza karsiliginda (Yüksek Haysiyet Divanina gönderilmek üzere) Oda Idare Heyeti Baskanligina verilir. Müddeti içinde itiraz edilmeyen disiplin cezalarindan, yazili ihtar ve para cezalari kesinlesir ve derhal tatbik edilir. Cezalandirma halinde karar aleyhinde, itiraz vaki olmasa dahi geçici olarak sanattan veya bir bölgede çalismaktan men kararlari idare heyeti baskanliginca yüksek haysiyet divanina gönderilir. Bu hususlara mütedair olan kararlar Yüksek Haysiyet Divaninin tasdikiyle tekemmül eder. 14 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 TÜRK TABIPLERI BIRLIGININ MERKEZ TESKILATI Madde 41- Türk Tabipleri Birliginin merkez teskilati; Yüksek Haysiyet Divani, Tabip Odalari, Merkez Konseyi ve Büyük Kongreden tesekkül eder. YÜKSEK HAYSIYET DIVANI Madde 42-(Degisik:08.01.1985-3144/9 md) (Degisik: 07.06.1985 / 3224 / 56 md) Yüksek Haysiyet Divani Büyük Kongrede seçilen dokuz asil ve dokuz yedek üyeden olusur. Yüksek Haysiyet Divanina seçilebilmek için Türkiye'de en az onbes yil tabiplik yapmis olmak ve bu Kanunun 39 uncu maddesinde yazili cezalardan herhangi birini almamis olmak gerekir 1 . Saglik Bakanliginin Müstesar veya yardimcisi, Teftis Kurulu Baskani veya yardimcisi ile Birinci Hukuk Müsaviri müsahit olarak Yüksek Haysiyet Divani toplantilarina katilabilirler fakat oy kullanamazlar. Divan Ankara'da Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyinde olagan olarak Haziran ve Ekim aylarinda olmak üzere yilda iki defa toplanir. Merkez Konseyi ya da son toplantisinin baskaninin daveti üzerine divan daha sik toplanabilir. Divan her toplantida gizli oyla bir baskan ve bir raportör seçer. Toplantiyi bir önceki toplantinin baskani, o yoksa en yasli üye açar. Yüksek Haysiyet Divaninin verdigi kararlar ilgili haysiyet divanina bildirilir ve keyfiyet hakkinda disiplin islemi yapilan kimseye teblig edilir. Kesinlesen kararlar Saglik ve Sosyal Yardim Bakanliginca uygulanir. 15 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Madde 43-Idare Heyeti âzalari hakkinda tatbik olunan 22 ve 23 üncü maddelerin hükümleri Büyük Kongrece seçilen Yüksek Haysiyet Divani âzalari için de caridir. Madde 44-(Degisik: 07.06.1985-3224/57. md) Yüksek Haysiyet Divanina seçilen asil ve yedek azalarin müddeti 2 yildir. Eski azalar yeniden seçilebilir. Açilan âzaliga rey sirasina göre yedegi getirilir. Madde 45-Yüksek Haysiyet Divani, asil azalarinin üçte iki ekseriyeti ile toplanir ve mevcudunun üçte iki ekseriyeti ile karar verir. Madde 46-Mintika Haysiyet Divani kararlarinin Yüksek Haysiyet Divaninda müzakeresi sirasinda ilgililerin istekleri üzerine yazili veya sözlü müdafaasi alinir. Madde 47-(Degisik:19.06.1963-256/1. md) Yüksek Haysiyet Divani, oda haysiyet divanlarindan gelecek kararlari incelendikten sonra karari uygun bulmazsa, bu husustaki mütalâsiyle birlikte bahis konusu karari ilgili haysiyet divanina iade eder. Oda Haysiyet Divanindan gelecek ikinci karar üzerine Yüksek Haysiyet Divaninin verecegi kararlar hakkinda Danistaya basvurma hakki mahfuzdur. (Üçüncü Fikra Mülga: 08.01.1985-3144/14. md) Madde 48-(Mülga:08.01.1985-3144/14. md) Madde 49-Memur olsun, serbest olsun Yüksek Haysiyet Divani karari ile geçici olarak sanat icrasindan men edilen azalar, hiç bir suretle sanatlarini icra edemeyecekleri gibi hasta kabul ettikleri yerler de kapatilir. 16 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Bu karar ilgililerce bilinmek üzere Saglik Vekaletince münasip görülecek yollarla ilân olunur ve tatbiki saglanir. Sanat icrasindan meni müddetince memur azalarin memuriyetleri ile ilgili vazifelerine halel gelmez. Madde 50-(Degisik madde: 5477 sayili Kanun m.7 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Yukaridaki madde hükmüne göre sanat icrasindan men edilen tabipler kati karara ragmen sanatlarini yaparlarsa Haysiyet Divaninca ayrica o yilki en yüksek üye aidatinin on katindan az, yirmi katindan fazla olmamak üzere para cezasina çarptirilir. Madde 51-(Degisik: 11.02.1957-6909/1. md) Her türlü oda aidati ile para cezalarini teblig tarihinden itibaren 30 gün zarfinda ödemeyenler hakkinda tabip odalari idare heyetleri tarafindan verilecek kararlar idare heyetinin bulundugu mahal icra dairelerince ilâmlar gibi infaz olunur. Madde 52-Yüksek Haysiyet Divani azalarinin huzur haklari, yolluklari ve zaruri masraflari birlik bütçesinden ödenir. Bu huzur haklari ve yolluklarin miktari merkez konseyince hazirlanacak bir talimatname ile tesbit edilir. TÜRK TABIPLERI BIRLIGI MERKEZ KONSEYI Madde 53-Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyi meslek hayatinin türlü halleri ile ilgili islere bakmak ve bu kanunda derpis edilen hükümleri uygulamak üzere kurulmustur. Madde 54-Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyi, Türk Tabipleri Birligini dahile ve harice karsi temsil eder. Madde 55-(Degisik:11.02.1957-6909/1 md) (Degisik:08.01.1985-3144/10 md) Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyinin çalisma yeri Ankara'dir. 17 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 (Degisik fikra: 5477 sayili Kanun m.8 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Merkez Konseyi 18 inci madde hükümlerine göre Büyük Kongrenin gizli oyla seçecegi 11 asil 11 yedek üyeden tesekkül eder. Merkez Konseyinin görev süresi iki yildir. Iki devre üst üste seçilen azalar, aradan bir devre geçmedikçe yeniden seçilemezler. Büyük Kongre 18 inci madde hükümlerine göre gizli reyle ayrica 3 asil ve yedek denetçi seçer. Madde 56-Konsey âzalari kendi aralarindan bir Reis, bir ikinci Reis, bir Umumi Katip, bir Muhasip ve bir de Veznedar seçerler ve haftada en az bir defa toplanirlar. Üst üste üç belli toplantiya mazeretsiz olarak gelmeyen âzalar istifa etmis sayilir. Umumi Kâtibe kongrece tespit edilecek tazminat verilir. Madde 57- (Yürürlükten kaldirilmistir: 5477 sayili Kanun m.12 - Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) Madde 58-Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyince çalistirilacak memur ve müstahdemlerin sayi ve ücretleri Kongrece tespit edilir. Bu memurlari Konsey tayin eder. Madde 59-Türk Tabipleri Birligi Merkez Konseyi'nin vazifeleri sunlardir: a)Lüzumu halinde tabip odalari idare heyetlerini ilgili makamlar nezdinde temsil etmek, b)Birligin tabip odalari ile ilgili islerini takip etmek, c)Tabip odalarinin çalismalarini ve muamelelerini ahenklestirmek, takip ve murakabe 18 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 etmek, d)Yilda bir defa Büyük Kongreyi toplamak, e)Tabip odalarinin dahili nizamnameleriyle diger hususlar ve lüzum görülecek diger islere dair hazirlayacagi nizamname ve talimatnameleri Kongrenin tasvibine arz etmek, f)Türk Tabipleri Birligi azalarini sosyal sigortaya tesvik ve isteklilerin bu husustaki islerini teshil ve tanzim etmek, g)Meslektaslarin birbiri ile ve hastalari ile münasebetlerini düzenleyen deontoloji nizamnameleri hazirlamak, h)Lüzum görülecek hallerde (61) inci madde hükümlerine uygun sekilde Büyük Kongreyi fevkalâde toplantiya çagirmak. BÜYÜK KONGRE Madde 60-(Degisik fikra: 5477 sayili Kanun m.9 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) B üyük Kongre, Tabip Odalari Genel Kurulunca gizli oyla seçilen delegelerden olusur. Üyesi (200)'e kadar olanlar (3), (500)'e kadar olanlar (5), (1000)'e kadar olanlar (7), (1000)'den sonraki her (1000) kisi için birer delege ve ayni sayida yedek seçerler. Tabip odalari baskanlari Büyük Kongrenin tabiî delegeleridir. Temsilcilerin ilgili odanin âzasi olmasi sarttir. Kongreye gidecek temsilcilere mensup olduklari odalarca bütçelerinde gösterilen yol ve zaruri masraflari ödenir. Bu suretle Kongreye istirak edecek asker ve sivil Devlet daire ve müessese memuru tabiplere Kongrenin devami müddetince ilgili müessese, daire veya Vekâletçe gerekli mezuniyet verilir. 19 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Madde 61-(Degisik:08.01.1985-3144/12. md) Merkez Konseyince temsilciler seçim yapilacak Büyük Kongre toplantisina en az bir günlük gazetede on bes gün önce ilân vermek suretiyle ve ayrica yazi ile çagrilir. Çagri mektubunun toplanti gününden en az yirmi gün önce taahhütlü olarak postaya verilmis veya üyeye tevdi edilmis olmasi gereklidir. Seçimi gerektirmeyen olagan ve olaganüstü toplantilarda gazete ilâni yeterlidir. Ilanda toplantinin yeri, günü ve saati ile gündemi ve ilk toplantida yeterli çogunluk olmadigi takdirde yapilacak ikinci toplantinin yeri, günü ve saati de yazilir. Büyük Kongre temsilcilerin salt çogunlugu ile toplanir. Toplantida bu çogunluk saglanamazsa bir gün sonra mevcut temsilcilerin katilmasi ile toplanti yapilir. Büyük Kongre Konsey Baskaninca açildiktan sonra bir kongre baskani, bir baskan vekili ve iki kâtip seçer. Kararlar mevcut temsilcilerin oy çoklugu ile alinir. Seçimle ilgili Büyük Kongre toplantilarina temsilcilerin katilmalari ve oy kullanmalari zorunlu olup, geçerli bir mazereti olmaksizin katilmayanlar ile oy kullanmayanlar bes sene müddetle Büyük Kongre temsilciligine seçilemezler. Madde 62-Büyük Kongre her yil Haziran'in ikinci yarisinda toplanir. Vazifeleri sunlardir: 1-Merkez Konseyinin yillik çalisma raporunu ve murakiplarin raporunu incelemek, 2-Merkez Konseyinin bilançosunu tetkik ve kabulü halinde ibra etmek, 3-Bütçeyi tasdik etmek, 20 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 4-Merkez Konseyince teklif edilen mevzulari müzakere etmek, 5-Merkez Konseyi azalarini seçmek, 6-Yüksek Haysiyet Divani azalarini seçmek, 7-Üç murakip seçmek, 8-Tabip odalarinin ihtiyaçlarini tespit etmek, 9-Tabip odalarinin içislerini müzakere etmek, 10-Tabip odalarinin Merkez Konseyine gönderdikleri yillik çalisma raporlari hakkinda bilgi edinmek, 11-Kongreye arz edilen dilekleri müzakere ve yapilmasi gereken isleri tesbit etmek. Madde 63-Büyük kongrede yapilacak seçimlerin rey pusula ve mazbatalari sonraki seçimin yapilmasina kadar konseyce muhafaza edilir. TABIPLERE IS GETIRENLER Madde 64-Ücret ve her hangi bir menfaat mukabilinde tabiplere is getirenler veya delalet edenlere, üç aydan bir seneye kadar hapis cezasi verilir. 21 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Bu suretle hareket edenler memur iseler ceza yarisina kadar artirilir. Ek Madde 1- (Degisik madde: 5477 sayili Kanun m.10 Resmi Gazete:30.03.2006 ? 26124) 5 inci maddeye göre kayitli bulunduklari tabip odalari idare heyetinin muvafakatini almadan ek bir tabiplik vazifesi kabul eden veya bu Kanunun yayimi tarihinde uhdesinde birden fazla tabiplik vazifesi olup da üç ay zarfinda bir beyanname ile keyfiyeti tabip odalarina bildirmeyen veya gerçege aykiri beyanname veren veyahut bu beyanname üzerine idare heyetinin verecegi karara uymayarak vazifeye devam eden tabipler, Haysiyet Divaninca o yilki en yüksek yillik üye aidatinin bes kati ile on kati arasinda degisen para cezasiyla cezalandirilirlar. Yukaridaki fiillerden dolayi mahkûm olmasina ragmen, beyanname vermeyen veya hakikate uymayacak sekilde beyanname veren veyahut ek vazifeye devamda israr eyleyen veya bu vazifeyi biraktigi halde idare heyetinin muvafakati olmadikça baska bir ek vazife kabul eden tabipler hakkinda Haysiyet Divaninca o yilki en yüksek yillik üye aidatinin on kati ile yirmi kati arasinda degisen para cezasina hükmolunur. Ek Madde 2-(Ek: 24.05.1983 - KHK/65; Degistirilerek Onay: 08.01.1985 - 3144 s. Y. m.13) Saglik ve Sosyal Yardim Bakanligi, Türk Tabipleri Birligi ile Birligin mahalli organlari olan odalar üzerinde idari ve mali yönden denetim ve gözetim hakkinda sahiptir. (Degisik fikra: 18.06.1997-4276 s. Y. m.10) Amaçlari disinda faaliyet gösteren Türk Tabipleri Birliginin merkez ve tabip odalarindaki sorumlu organlarinin görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine,Saglik Bakanliginin veya bulunduklari yer Cumhuriyet Bassavciliginin istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargilama yapilarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandirilir. Mahkemece ikinci fikrada yazili organlarin görevlerine son verilmesi halinde kararda ayrica görevlerine son verilen organlari bu Kanunda yazili usullere göre seçecek organlari toplamak üzere Merkez Konseyi için Büyük Kongre temsilcileri arasindan, oda idare heyeti için umumi heyet âzalari arasindan bes kisiyi de görevlendirir. Seçim, görevlendirilen bu bes kisi tarafindan bir ay içinde sonuçlandirilir ve görevlendirilen bu üyeler bu fikrada yazili süre içinde görevlerine son verilen organlar gibi görevli ve yetkili olup ayni sekilde sorumludurlar. Bu fikra hükmüne göre seçilecek yeni organlar eski organlarin sürelerini tamamlarlar. 22 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Saglik ve Sosyal yardim Bakanliginin bu Kanun uyarinca Birlik organlarinin karar ve islemleri hakkindaki tasarruflarina Birligin görevli organlari tarafindan uyulmasi zorunludur. Bakanlik tasarruflarini kanuni bir sebep olmaksizin yerine getirmeyen veya eski kararda direnme niteliginde yeni bir karar veren ya da Kanunun zorunlu kildigi islemleri Bakanligin uyarisina ragmen yerine getirmeyen Birlik organlari hakkinda da yukaridaki fikralar hükümleri uygulanir. Görevlerine son verilen organ üyelerinin Kanunda yazili ceza sorumluluklari saklidir. Bu organlarin yukaridaki fikra geregince görevlerine son verilmesine neden olan tasarruflari hükümsüzdür. (Degisik fikra: 18.06.1997-4276 s. Y. m.10) Ancak, milli güvenligin, kamu düzeninin, suç islenmesini veya suçun devamini önlemenin yahut yakalamanin gerektirdigi hallerde gecikmede sakinca varsa, Türk Tabipleri Birligi ile tabip odalari vali tarafindan faaliyetten men edilebilir. Faaliyetten men karari, yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayina sunulur. Hâkim, kararini kirksekiz saat içinde açiklar; aksi halde, bu idari karar kendiliginden yürürlükten kalkar. Ek Madde 3-(Ek: 24.05.1983-KHK/65; Degistirilerek Kabul:08.01.1985-3144/13 md) Türk Tabipleri Birliginin merkez organlari ile tabip odalari organlarinin bu Kanunda belirtilen seçimleri gizli oyla yapilir ve seçimlere iliskin islemler asagidaki esaslara göre yargi gözetimi altinda gerçeklestirilir. Seçim yapilacak kongre ve genel kurul toplantisindan en az on bes gün önce seçime katilacak üyeleri belirleyen listeler iki nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu baskani olan hakime tevdi edilir. Ayrica toplantinin gündemi yeri, günü, saati ile çogunluk olmadigi takdirde yapilacak ikinci toplantiya iliskin hususlar da belirtilir. Toplanti tarihlerinin, gündemde yer alan diger konular gözönünde bulundurularak görüsmelerin bir cumartesi günü aksamina kadar sonuçlanmasi ve müteakip pazar gününün dokuz-on yedi saatleri arasinda seçimlerin yapilmasini saglayacak sekilde düzenlenmesi zorunludur. Bir yerde birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hâkim Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir. Hakim, gerektiginde ilgili kayit ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanlari tamamlattirdiktan sonra seçime katilacak üyeleri belirleyen liste ile yukaridaki belirtilen diger hususlari onaylar. Onaylanan liste ile toplantiya iliskin diger hususlar Adalet Dairesi ile Türk Tabipleri Birligi ve ilgili odanin ilân yerinde asilmak suretiyle üç gün süre ile ilân edilir. 23 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Ilan süresi içinde listeye yapilacak itirazlar hâkim tarafindan incelenir ve en geç iki gün içinde kesin karara baglanir. Bu suretle kesinlesen listeler ile toplantiya iliskin diger hususlar onaylanarak Türk Tabipleri Birligine veya tabip odasina gönderilir. Hakim kamu görevlileri veya aday olmayan üyeler arasindan bir baskan ve iki üyeden olusan bir seçim sandik kurulu atar. Ayni sekilde ayrica üç yedek üye de belirler. Seçim sandik kurulu baskaninin yoklugunda kurula yasli üye baskanlik eder. Seçim sandik kurulu, seçimlerin kanunun öngördügü esaslara göre yürütülmesi, yönetimi ve oylarin tasnifi ile görevli olup, bu görevleri seçim ve tasnif isleri bitinceye kadar araliksiz olarak devam eder. Dörtyüz kisiden fazla üyesi bulunan birlik ve odalarda her dörtyüz kisi için bir oy sandigi bulunur ve her seçim sandigi için ayri bir kurul olusturulur. Yüze kadar olan üye fazlaligi sandik sayisinda nazara alinmaz. Seçimlerde kullanilacak araç ve gereçler, ilçe seçim kurulundan saglanir ve sandiklarin konacagi yerler hâkim tarafindan belirlenir. Seçim süresinin sonunda seçim sonuçlari tutanakla tespit edilip, seçim sandik kurulu baskan ve üyeleri tarafindan imzalanir. Tutanaklarin bir örnegi seçim yerinde asilmak suretiyle geçici seçim sonuçlari ilân edilir. Kullanilan oylar ve diger belgeler tutanagin bir örnegi ile birlikte üç ay süre ile saklanmak üzere ilçe seçim kurulu baskanligina tevdi edilir. Seçimin devami sirasinda yapilan islemler ile tutanaklarin düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarina yapilacak itirazlar, hâkim tarafindan ayni gün incelenir ve kesin olarak karara baglanir. Itiraz süresinin geçmesi ve itirazlarin karara baglanmasindan hemen sonra hâkim, yukaridaki hükümlere göre kesin sonuçlari ilân eder ve ilgili tabip odasina ve Türk 24 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Tabipleri Birligine bildirir. Oy verme islemi, gizli oy, açik tasnif esaslarina göre yapilir. Listede adi yazili bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliginin tabip odasi, Türk Tabipleri Birligi veya resmi kurulusça verilen belge ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karsisindaki yerin imzalanmasindan sonra kullanilir. Oylar, üzerinde ilçe seçim kurulu mühürü bulunan ve oy verme sirasinda sandik kurulu baskani tarafindan her seçim için ayri ayri verilecek kagitlara yazilmak ve mühürlü zarflara konulmak suretiyle kullanilir. Bunlarin disindaki kâgitlara yazilan veya mühürsüz zarflara konulan oylar geçersiz sayilir. Hâkim, seçim sonuçlarini etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykiri uygulama nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdigi takdirde, bir aydan az ve iki aydan fazla bir süre içinde olmamak üzere seçimin yenilenecegi pazar gününü tespit ederek ilgili odaya veya Türk Tabipleri Birligine bildirir. Belirlenen günde yalniz seçim yapilir ve seçim islemleri bu madde ile kanunun öngördügü diger hükümlere uygun olarak yürütülür. Ilçe seçim kurulu baskani hakime ve seçim sandik kurulu baskani ile üyelerine, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkinda Kanun"da belirtilen esaslara göre ücret ve diger seçim giderleri, Türk Tabipleri Birligi ile ilgili tabip odalarinin bütçesinden karsilanir. Seçimler sirasinda sandik kurulu baskan ve üyelerine karsi islenen suçlar, Devlet memurlarina karsi islenmis gibi cezalandirilir. Seçimlerin düzen içerisinde ve saglikli biçimde yürütülmesi amaciyla hakimin ve sandik kurulunun aldigi tedbirlere uymayanlara, eylemin agirligina göre bu kanunda yazili disiplin cezalari verilir. Ek Madde 4-(Ek: 24.05.1983-KHK/65, m.12; Aynen Kabul: 08.01.1985 - 3144/13 md) Türk Tabipleri Birligi ve onun yerel organlarini temsil etmek üzere uluslararasi kongre, konferans gibi toplantilara katilma, birligin teklifi üzerine Saglik ve Sosyal Yardim Bakanliginin izinine baglidir. 25 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Ek Madde 5 - (Ek madde: 5477 sayili Kanun m.11 Resmi Gazete:30.03.2006 - 26124) Her bir oda, her yil ocak ayi içinde, kayitli üyelerinin isim ve vatandaslik numaralarini Merkez Konseyi ve Saglik Bakanligina bildirir. Merkez Konseyi üyelik durumlariyla ilgili son bilgileri müteakip bir ay içinde Bakanliga iletir. 2006 yili için bu bildirim bu Kanunun yayimi tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapilir. GEÇICI HÜKÜMLER Geçici Madde 1-Bu Kanunun nesri tarihinde birden fazla müessese veya dairede vazifeli olan tabipler durumlarini 6 ay zarfinda 5 inci madde hükmüne intibak ettirmek mecburiyetindedirler. Geçici Madde 2-Bu kanunun nesri tarihinde mevcut permili disçiler hakkinda da bu kanun hükümleri tatbik olunur. Geçici Madde 3-Bu Kanunun nesri tarihinden itibaren bir ay içinde halen mevcut etibba odalari umumi heyetleri toplayarak ilk Büyük Kongre için aralarindan 15 tabip ve 5 dis tabibi temsilci seçerler. Ilk Büyük Kongre kanunun nesri tarihinden sonra üç ay içinde Saglik ve Sosyal Yardim Vekaletinin daveti ile Ankara'da toplanir ve Merkez Konseyi ile Yüksek Haysiyet Divani âzasi ve murakiplarini seçer. Merkez Konseyi 15 gün içinde toplanarak yeniden kurulacak tabip odalarinin merkez ve hudutlarini tespit ve mintika teskili ile ilgili isleri yapar. Kurulun tabip odalari kendilerine Konseyce yapilan tebligattan itibaren bir ay içinde umumi heyetlerini toplayarak idare heyetlerini, Haysiyet Divani azalarini, murakiplarini ve Büyük Kongreye gidecek temsilcilerini seçerler. Müteakip Büyük Kongrede bütün seçimler yenilenir. 26 / 27 6023 - TÜRK TABIPLERI BIRLIGI KANUNU Çarsamba, 12 Ocak 2005 10:04 - Son Güncelleme Çarsamba, 23 Ekim 2013 07:22 Geçici Madde 4-Bu Kanunun nesrinden sonra mintikalarda bulunan etibba odalarinin menkul ve gayrimenkul mallarinin mülkiyeti bütün hak ve vecibeleri ile birlikte bu kanunla mintikada kurulacak tabip odasina intikal eder. Bu menkullerden Merkez Konseyince takdir edilecek bir miktari mintikadan ayrilarak yeniden kurulacak olan tabip odasina veya odalarina yardim olarak tahsis edilir. Geçici Madde 5-(Ek: 11.02.1957-6909/3. md ile eklenen muvakkat md. hükmü olup madde numarasi teselsül ettirilmistir) Umumi ve mülhak bütçeli daireler, hususi idareler, belediyeler, 3659 sayili kanuna tabi tesekküllerle bunlara bagli idare, müessese ve kurumlar ve sermayesinin yarisindan fazlasi Devlete ait sair tesekküller ve diger bilumum cemiyet, hususi müessese ve is yeri sahip,müdür veya mümessilleri halen istihdam etmekte veya hastalarini muayene ve tedavi ettirmekte olduklari tabip ve dis tabiplerinin isim, maas, ücret veya yevmiyelerini ve hangi tarihten beri bu vazifeyi görmekte olduklarini bu muvakkat madde hükmünün tabip odalarinca mahalli gazetelerden birinde ilâni tarihinden itibaren 3 ay içinde mahalli tabip odalarina bildirmeye mecburdurlar. Bu mecburiyetlere riayet etmeyenler hakkinda 500 liradan 1000 liraya kadar agir para cezasi hükmolunur. Madde 65-Bu Kanun nesri tarihinde yürürlüge girer. Madde 66-Bu Kanunun hükümlerini icraya Saglik ve Sosyal Yardim ve Adalet Vekilleri memurdur. 27 / 27